Kuyperweek

To the English page

Het Kuyperjaar, waarin we de 140ste verjaardag van de VU vieren, sloten we feestelijk af met de Kuyperweek! Een week lang genoten we van interessante lezingen, boeiende gesprekken en geweldige muziek. Met oude bekende als de Abraham Kuyper Lezing, dit jaar door Vrije Schrijver Maxim Februari, en Déjà VU on the Roof met o.a. DJ Tom Trago. Én met nieuwe evenementen zoals de Brave New Talkshows met bijzondere gasten als politica Kauthar Bouchallikht en hoogleraar Azza Karam, die met elkaar in gesprek gingen over klimaatverandering, ongelijkheid en publiek vertrouwen.

En er was nog zoveel meer! Wát lees je hieronder in het programma. 

Videoregistraties Kuyperweek

De Kuyperweek zit erop, maar gelukkig hebben we de video's nog. Je vindt ze hier.

Compilatie Kuyperjaar
Programma

Brave New Climate
Van maandag 7 tot en met woensdag 9 juni gingen we aan de slag met de grote vraagstukken van onze tijd in de Brave New Talkshows: klimaatverandering, ongelijkheid en publiek vertrouwen. Marcia Luyten sprak met spraakmakende gasten over deze onderwerpen. Samen gaven zij antwoord op vragen van VU-studenten, -alumni en -medewerkers.

7 juni trapten we af met Brave New Climate. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht, klimaatjurist Dennis van Berkel en bijzonder hoogleraar Religie en Duurzame ontwikkeling Azza Karam waren te gast.
Kauthar Bouchallikht - klein Dennis van Berkel Azza_Karam
v.l.n.r. Kauthar Bouchallikht (foto Martine Kamara), Dennis van Berkel, Azza Karam
Brave New Trust
Van maandag 7 tot en met woensdag 9 juni gingen we aan de slag met de grote vraagstukken van onze tijd in de Brave New Talkshows: klimaatverandering, ongelijkheid en publiek vertrouwen. Marcia Luyten sprak met spraakmakende gasten over deze onderwerpen. Samen gaven zij antwoord op vragen van VU-studenten, -alumni en -medewerkers.

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten, directeur van Bits for Freedom Evelyn Austin, en hoogleraar Legal Philosophy Wouter Veraart waren te gast tijdens Brave New Trust.
Renske Leijten Evelyn_Austin Wouter Veraart
v.l.n.r. Renske Leijten, Evelyn Austin, Wouter Veraart
Opening VU@ease locatie Uilenstede door Vinod Subramaniam - De kas, Uilenstede 346B
Studenten die niet lekker in hun vel zitten kunnen vanaf 10 juni elke donderdagmiddag terecht bij VU@ease. In deze inloophuiskamer bieden medestudenten een luisterend oor. Zij zijn hiervoor opgeleid door @ease. Is er meer begeleiding nodig, dan kan er vanuit @ease gemakkelijk professionele hulp geboden worden. Bekijk de video over @ease.
Brave New Equality 
Van maandag 7 tot en met woensdag 9 juni gingen we aan de slag met de grote vraagstukken van onze tijd in de Brave New Talkshows: klimaatverandering, ongelijkheid en publiek vertrouwen. Marcia Luyten sprak met spraakmakende gasten over deze onderwerpen. Samen gaven zij antwoord op vragen van VU-studenten, -alumni en -medewerkers.

Op 9 juni hadden we het over gelijkheid. Te gast waren hoogleraar Ontwikkelingseconomie Peter Lanjouw,voorzitter dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Zuidoost Tanja Jadnanansing en historicus Pepijn Brandon.
Peter_Lanjouw Tanja_Jadnanansing Pepijn Brandon    
v.l.n.r. Peter Lanjouw, Tanja Jadnanansing (foto Les Adu), Pepijn Brandon (foto Anne van Gelder)
Abraham Kuyper Lezing door Maxim Februari: Ze promoveren op ons | Wie kunnen we met de wetenschap vertrouwen? 
Maxim Februari sloot zijn Vrije Schrijverschap af met zijn Abraham Kuyper Lezing aan de hand van de campusroman en het essay dat hij voor de VU schreef. Nicole Terborg ging samen met Maxim en twee gastsprekers in gesprek over de thema’s die Maxim in de lezing aansnijdt. Ook werden de winnaars bekend gemaakt van de studentenessaywedstrijd over het belang van ongelijk hebben (bekijk video).
Maxim Februari Annemie Halsema Nicole Terborg    
v.l.n.r.: Maxim Februari (foto Niek Stam), Annemie Halsema, Nicole Terborg 
Déjà VU on the roof 
Ook dit jaar ging het VU-dak eraf tijdens Déjà VU on the roof! We dansten op de muziek van de bekende DJ Tom Trago en de beats van Convoi Exceptional. Afsluiter DJ-collectief Uilenkatten blies de laatste verjaardagskaarsjes uit. En ging presentator Nicole Terborg in gesprek met Tom Trago over de track die hij maakte voor de VU, uit samples van muziekstukken van vijf wereldreligies. Tijdens zijn live-optreden was ook het welbekende VU-carillon te horen, door beiaardier Henk Verhoef, net als Jos de Haas, percussionist bij o.a. New Cool Collective.

Tussendoor maakte rector Vinod Subramaniam de winnaars van de Kuyper Challenge bekend. Bekijk de video over MindReality (winnaar) en Team Huskki.
Tom Trago 2 Convoi Exceptional Nicole Terborg Henk Verhoef Jos_de_Haas Stoffer & Blic Uilenkatten2 Sherafatis Uilenkatten2 Weiskamp Uilenkatten2 Lionote Uilenkatten2
v.l.n.r. Tom Trago (foto Anne Claire de Breij), Convoi Exceptional (foto Julia Bo Heijnen), Nicole Terborg (foto Rob Kluitenberg), Henk Verhoef, Jos de Haas (foto Django Roberts Photography), Uilenkatten: Stoffer & Blic, Uilenkatten: Sherafatis, Uilenkatten: Weiskamp, Uilenkatten: LionoteActiviteiten na de Kuyperweek

Van een aantal activiteiten kun je na de Kuypweek blijven genieten.

De VU toen in het hart van Amsterdam
Ter gelegenheid van het Kuyperjaar werden in de Kuyperweek een podcast en wandelgids gepresenteerd, waarin twee nieuwe wandelingen dwars door het hart van Amsterdam zijn opgenomen. 

1. Kuyper-wandeling: waar de VU ooit begon – 1870-1900
- Een wandeling met Abraham Kuyper
Wandel langs de oude gebouwen van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar de VU ooit begon, zoals de huidige Kleine Komedie, voorheen de Schotse Zendingskerk en enkele prachtige panden aan de Keizersgracht. 

2. WO II-wandeling: In verzet en vol vertrouwen
- De VU in de Tweede Wereldoorlog
Deze wandeling gaat langs de gebouwen en huizen in de Amsterdamse binnenstad, die met de VU en de Tweede Wereldoorlog te maken hebben: waar vond het verzet plaats en zijn zelfs slachtoffers gevallen, waar hadden mensen van de VU onderduikers in huis? Ook zal aan een enkeling aandacht geschonken worden, die in die tijd de Duitse bezetter getrouw was. In de podcast hoor je het verhaal in geuren en kleuren.  De bijbehorende wandelgids met twee wandelkaarten geeft extra informatie over de plekken en personen uit beide wandelingen. 

Open de wandelgids 

Beluister de podcasts

Room for fear and longing van Circus Andersom | 7 juni t/m oktober | NU-gebouw
Ga mee op reis via je zintuigen naar de plek waar angst en verlangen samenkomen in de installatie Room for fear and longing. De kunstenaars van Circus Andersom brengen de angsten en verlangens van de VU-studenten en -hoogleraren die zij interviewden tot leven. In deze veilige omgeving voel je je op je gemak, durf je jezelf te zijn en voel je je gesterkt om van daaruit het ongemak aan te gaan. Nieuwsgierig geworden en je moest toch al op de VU zijn? Kom dan langs! De installatie staat er nog tot en met oktober. 


Roman van Vrije Schrijver Maxim Februari

Lees hier de digitale versie van de campusroman van Maxim Februari.

Wil je meer lezen van onze Vrije Schrijvers? Bekijkhiereen overzicht van beschikbare titels in Nederlands en Engels die je kunt bestellen bij de VU boekhandel. Stuur hiervoor een mailtje naar:info@vuboekhandel.nl.


Kuyperjaar

De Kuyperweek is de afsluiting van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap

De Kuyperweek werd mede mogelijk gemaakt door VUvereniging en Abraham Kuyper Fonds.