Livestream nieuwjaarsgala 2021English

Feestelijk VU Nieuwjaarsgala 2021 via de livestream 

Tijdens het Nieuwjaarsgala op donderdag 28 januari rolde de VU de rode loper uit voor de opmerkelijkste docenten, studenten, onderwijsvernieuwers, afstudeerders, ondernemers en medewerkers. Tijdens de online muzikale interactieve spelshow kon iedereen kennismaken met de genomineerden, werden de winnaars toegejuicht en werd het publiek getest op kennis, kunde en kledingstijl in de grote Nieuwjaarsgala quiz. 

Vanwege de coronamaatregelen werd het gala online georganiseerd. Studenten, medewerkers en andere genodigden hieven gezamenlijk het glas op elkaars prestaties en de toekomst. De presentatie van het Nieuwjaarsgala was in handen van schrijver Ernest van der Kwast en acteurs Bart Sietsema en Emma van Muiswinkel. Zo werd ook de tweede helft van het Kuyperjaar op enerverende en feestelijke wijze ingeluid.

Winst voor de gasten 
Ook het publiek kon prijzen winnen. Met de Nieuwjaarsgala-quiz, waar deelnemers werden getest op hun kennis, sleepte deelnemer 'Fizz' naast eeuwige roem ook het vermaarde De Slimste Mens-spel in de wacht. De quiz werd samengesteld door de genomineerden, die allemaal één vraag mochten inbrengen over hun vakgebied. Dat leverde een breed scala aan onderwerpen op.

Voor de fashionista’s was er een publieksverkiezing voor de mooiste gala-uitdossing. Daarvoor stuurden zij een opname van zichzelf in hun mooiste gala-uitdossing op. De vijf mooiste inzendingen werden tijdens het programma getoond aan het publiek, waarna er werd gestemd. Winnaar Aisha Malik, algemeen raadsid van de Universitaire Studentenraad en student Econometrics and Operational Research, ontving de fashioncheque. 

Bewonder hieronder de prijswinnaars van dit jaar! 

De Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs is een onderscheiding voor een bijzondere docent die al minstens tien jaar aan de VU werkt en sterk bijdraagt aan onderwijsverbetering. De winnaar krijgt een prijs van €7.000,-. De winnaar van de Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs van dit jaar is Marleen de Moor. 

De genomineerden

Marleen de Moor

WINNAAR 


Marleen de Moor
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen  

Alleen al uit de hoge scores bij de evaluaties van haar onderwijs blijkt dat Marleen een goede en bevlogen docent is. Haar aandacht voor onderwijs gaat echter verder dan de eigen cursussen. Marleen coördineert de volledige methodelijn voor psychologie en pedagogiek en was nauw betrokken bij de opzet van een methode-helpdesk. Marleen ziet het delen van onderwijservaringen als de beste wijze om tot beter onderwijs te komen. Hierbij zoekt ze steeds naar de beste manieren om studenten te stimuleren om zelf actief met de stof aan de gang te gaan. 

Frank Kamsteeg

Frans Kamsteeg
Faculteit der Sociale Wetenschappen  

Frans is een echte onderwijs-duizendpoot. Hij staat bekend als vernieuwende docent, opleidingsdirecteur en actief lid van de examencommissie. Hij heeft een actieve rol gespeeld in de internationalisering van het onderwijs en daarmee de diversificatie van de studentenpopulatie. Tijdens de coronarestricties zag Frans in plaats van obstakels juist kansen om zijn ideeën over pedagogiek toe te passen door, naast de theoretische lessen, coronaproof praktijklessen te organiseren. De VU kernwaarden ‘open, persoonlijk en verantwoordelijk’ zijn Frans op het lijf geschreven: open naar studenten, naar vernieuwing en experiment en naar de wereld buiten de VU. 

Remco Zwinkels

Remco Zwinkels
School of Business and Economics  

Remco’s onderwijsevaluaties waren altijd al uitstekend maar overstegen tijdens de coronacrisis alle verwachtingen. Zijn kwaliteiten worden ook breed erkend buiten de VU. Hij werd genomineerd voor de Erasmus School of Economics Best Teacher Award in 2010 en 2011. Daarnaast is hij een graag geziene docent voor masterclasses en in-house colleges bij gerenommeerde financiële instituten. Met deze verbinding met de praktijk heeft Remco ook nieuwe initiatieven in het onderwijs gebracht, zoals een samenwerking met Deloitte. Ook is hij betrokken bij projecten in Bhutan en Indonesië samen met het Centre for International Cooperation.

Jacqueline Luijlwijk

Jacqueline van Muijlwijk-Koezen
Faculteit der Bètawetenschappen   

Jacqueline wordt al meer dan vijftien jaar gevraagd voor lezingen en workshops, zowel nationaal als internationaal. Tijdens deze bijeenkomsten staat haar kennis, ervaring en visie op het gebied van onderwijsvernieuwing centraal. Het gaat veelal over innovaties op het gebied van active learning. Over een aantal van deze onderwerpen zijn ook publicaties verschenen. In het onderwijs dat Jacqueline ontwikkelt staat centraal dat studenten op alle niveaus worden uitgedaagd om te leren onderzoeken en het beste uit zichzelf te halen. Voorbeelden hiervan zijn het Innovatieproject geneesmiddelen en de PhD-cursus over wetenschappelijke integriteit. 

De StudenTalentprijs gaat jaarlijks naar een student die niet alleen goede cijfers haalt, maar die ook het begrip academische vorming op een grensverleggende manier in praktijk weet te brengen. De winnaar ontvangt €4.000,-. Dit jaar ging de StudenTalentprijs naar Jardo Stammeshaus. 

De genomineerden

Jardo Stammeshaus

WINNAAR


Jardo Stammeshaus
Masterstudent Science, Business & Innovation en Natuurkunde 

Jardo heeft een sportschool opgezet met onder andere een speciale groep voor vrouwen gericht op zelfverdediging en zelfvertrouwen. Samen met een docent is hij gestart met een lesprogramma voor middelbare scholen over voeding en beweging. Bij Partners for Innovation, een consultancy bedrijf op het gebied van duurzame innovatie en een circulaire toekomst, adviseerde hij over het verduurzamen van de baksteenindustrie in Zuid-Afrika. Jardo wordt omschreven als positief, sportief en geëngageerd. Een van de prioriteiten van Jardo is om andere mensen mee te nemen in zijn actieve houding. 

Yasmine Atef

Yasmine Atef
Masterstudent Geneeskunde 

Yasmine is op zowel wetenschappelijk als op maatschappelijk vlak buitengewoon actief geweest,  variërend van de begeleiding van een vluchtelinge-studente, een debat organiseren over taboes, tot het oprichten van een stichting om kinderen op basisscholen uit te dagen met medische lessen. Daarnaast heeft Yasmine zich ingezet voor het onderwijs aan de VU in de facultaire studentenraad. Ook op wetenschappelijk vlak was Yasmine tijdens haar studie actief; ze heeft buiten het curriculum deel genomen aan diverse wetenschappelijke onderzoeken. Dat heeft geresulteerd in één internationale wetenschappelijk publicatie, en twee zijn er nog in de maak.

Christiaan Griffejoen

Christiaan Griffejoen
Bachelorstudent International Business Administration 

Christiaan heeft zijn ervaringen in de top van de zeilsport gekoppeld aan vak-inhoud zoals organisatietheorie. Daarnaast levert hij ook een bijzondere bijdrage aan het A Broader Mind programma van de VU door een innovatief project rondom mentale gezondheid te creëren. Verder heeft Christiaans hart voor de natuur speciale interesse voor het thema duurzaamheid aangewakkerd. Nu bestudeert hij het onderwerp in zijn minor. Over een half jaar zal hij er actief  een bijdrage aan gaan leveren op de Noorse wateren: de ultieme combinatie van zijn zeilervaring, zijn studie-ervaring én zijn VU-ervaring.

De DocenTalentprijs is een prijs voor de beste jonge docent. Kanshebbers worden per faculteit door studenten voorgedragen. De genomineerden maken kans op de prijs van €4.000,- ter besteding aan VU-onderwijs. Johan Lievens sleepte dit jaar de DocenTalentprijs in de wacht. 

De genomineerden

Ella Hafermalz

Ella Hafermalz
School of Business and Economics, Knowledge, Information and Innovation
 

Ella is een zeer benaderbare docent, die haar studenten aanmoedigt ook vragen te stellen buiten college-uren. Ze is in staat om op een prettige manier aan te sporen tot kritisch nadenken. Ook streeft ze innovaties na in haar leermethodes. Tijdens de lockdown kwam Ella’s expertise in onderwijs op afstand tot zijn recht. Ze blonk uit in het gemak en de humor waarmee ze omging met de plotselinge verandering en voegde persoonlijke touches toe, bijvoorbeeld door haar studenten rond te leiden door haar persoonlijke dierentuin.

Johan Lievens

WINNAAR


Johan Lievens
Faculteit der Rechtsgeleerheid, Staats en Bestuursrecht
 

Johan is een extreem gemotiveerde docent die altijd op zoek is naar interactie en actualiteit. Hij bezit bijzondere kwaliteiten met betrekking tot het toespreken van zowel grote als kleine groepen omdat hij iedere keer op een verrassende manier de aandacht van de studenten weet te behouden. Studenten stellen dat Johan het taaie vak staatsrecht interessant en dynamisch kan maken, mede door gebruik te maken van interactieve presentaties en fysieke opdrachten binnen de faculteit.

Siri Noordermeer

Siri Noordermeer
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, sectie Klinische Neuropsychologie

In haar evaluatie wordt Siri door haar studenten omschreven als gepassioneerd, deskundig en betrokken. Ze is altijd bereid om extra tijd en moeite te investeren om er voor te zorgen dat iedereen haar colleges begrijpt door middel van proeftoetsen, opfriscolleges en Q&A sessies die ook tijdens de lockdown worden voortgezet via Zoom. Buiten de colleges is ze ook uitstekend benaderbaar. Ze reageert vrijwel meteen op vragen per e-mail. Dit combineert ze met een positieve instelling en een goed gevoel voor humor.


Duizenden studenten zwoegen jaarlijks op evenveel scripties. Wie schreven de beste? Er is een prijs voor zowel een Bachelor- als Masterscriptie. De winnaars voor beide categorieën worden gekozen door emeritus-hoogleraren. De winnaars ontvangen elk €2.000,-. Winnaar van de Bachelor scriptieprijs werd Robin Weiler. De Master scriptieprijs ging naar Leonardo Nunes. 

Bachelor scriptieprijs

Barend Spanjers

Barend Spanjers

A Framework for Fair Regression in Machine Learning and Econometrics

Daniëlle Graman

Daniëlle Graman

Health and Political Trust: How the global pandemic of COVID-19 has influenced levels of political trust in the Netherlands

RobinWeiller

WINNAAR

Robin Weiller

Sequence-To-Sequence Neural Networks Successfully Identify Artifacts In EEG Data


Master scriptieprijs

Gaia Rietveld

Gaia Rietveld

When innocence and violence collide - Exploring the lives of children born of conflict-related sexual violence among the Rohingya community

Marte Siebinga

Marte Siebinga

Forecasting forage scarcity for index-based livestock insurance in Northern Kenya

Leonardo Nunes

WINNAAR 

Leonardo Nunes

Parking policy: Evidence from Amsterdam

De VU kan niet zonder de inzet van ondersteuners, die allen vanuit hun eigen expertise de universiteit draaiende houden. Arjen Heijstek en Selma Muhammad, twee hele bijzondere ondersteuners, werden door schrijver Ernest van der Kwast in het zonnetje gezet tijdens het Nieuwjaarsgala. Arjen Heijstek is eerstelijns adviseur op het gebied van onderwijsontwikkeling, met name met behulp van ICT, bij afdeling Onderwijsontwikkeling en Kwaliteitszorg van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Selma Muhammad is student-assistent Canvas bij het Onderwijsbureau van dezelfde faculteit en ondersteunt, net als Arjen, met veel succes docenten bij de VU. 

Tijdens het gala werden de genomineerden bekend gemaakt voor de Kuyper Challenge, een wedstrijd voor het beste ondernemersplan van VU-studenten, -promovendi of -alumni. De drie genomineerden gaan na het gala met elkaar de strijd aan voor de Kuyper Award, die tijdens de Kuypernacht in juni wordt uitgereikt.

Mr. Mind Reality

Insan Firdaus en Finde Xumara hebben hun expertise in biologische psychologie en software ontwikkeling gebundeld om Myndful te ontwikkelen, een virtual reality app voor mensen met verslavingsproblematiek. Myndful creëert een virtuele omgeving waarin mensen worden getraind om hun impulsen te beheersen en veerkracht op te bouwen. Het proces kan door professionals op afstand worden gemonitord. ‘Als therapeut en voormalig verslaafde weet ik dat het opzoeken van hulp niet zo makkelijk is als mensen denken,’ legt Insan uit. ‘Ons doel is om behandeling zo makkelijk te maken als een knop indrukken.’ 

  • Insan Firdaus is cognitief therapeut en PhD kandidaat aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
  • Finde Xumara behaalde in 2016 zijn master AI en werkt als 3D developer.
Sonoptic

Sonoptic biedt visueel gehandicapten mogelijkheden voor meer maatschappelijke en professionele integratie. Het device bestaat uit een bril met 3D-camera en een armband die informatie opvangt over de nabije omgeving door er naar te wijzen. De Sonoptic vertaalt geschreven teksten naar brailleschrift en geeft de gebruiker ruimtelijk bewustzijn. ‘Eén op de drie Europeanen heeft een visuele beperking,’ vertelt Cristian Dragomir. ‘Het is onze burgerplicht om ze de tools te bieden om een beter hun weg te vinden in de samenleving.’ 

  • Cristian Dragomir is masterstudent Computer Science aan de VU. 
Team Huskki

Husski is een monitoringsysteem en activiteiten-tracker, gericht op valpreventie bij ouderen. In Nederland leiden valpartijen van ouderen dagelijks tot zeker dertig sterfgevallen of veroorzaken zwaar lichamelijk letsel. Husski is geschikt voor verzorgingshuizen en zorginstellingen. Niet alleen promoot de applicatie fitness onder ouderen, maar brengt ook risico’s in beeld en geeft dagelijks toegepaste feedback. Met Husski willen Harshil Paliwal en Saurabh Jain investeren in een gemeenschap waarin ouderen gelukkig, fit en onafhankelijk zijn. 

  • Saurabh Jain is Master’s Student Aritficial Intelligence aan de VU gespecialiseerd in Cognitive Science en Machine Learning.
  • Harshil Paliwal is masterstudent Business Infomatics aan de Universiteit Utrecht. 

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zijn autobiografische roman Mama Tandoori, die in Nederland en Italië een bestseller werd. In 2015 verscheen de roman De ijsmakers, waarmee hij de Dioraphte Literatour Prijs won en in 2016 Het wonder dat niet omvalt. In 2016/’17 was hij Vrije Schrijver van de VU.

Photo: Stephan Vanfleteren

Emma van MuiswinkelEmma van Muiswinkel is actrice. Zij is ze te zien geweest in voorstellingen als Bär en Onze Kersentuin. Ook stond ze in voorstellingen geproduceerd door de Haarlemse Schouwburg, zoals Hemels Haarlem en Kenau.
Bart SietsemaBart Sietsema is acteur. Hij speelde in muziektheatervoorstellingen Orfeo en Illias. Ook was hij te zien in de serie Hollands Hoop. Naast acteren schrijft Bart ook muziek voor voorstellingen bij verschillende theatergezelschappen.

Het Kuyperjaar

Het Nieuwjaarsgala is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die je kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.