A Broader Mind for Students

Verandert de wereld of verander jij de wereld?

For the English page, click here.

Wat is A Broader Mind for Students?

Bij de Vrije Universiteit Amsterdam willen we dat onze studenten niet alleen 'iets' worden, zoals econoom, arts of bioloog. We willen dat ze ook 'iemand' worden. Wij vinden dat persoonlijke ontwikkeling, academische verkenning en maatschappelijke ontwikkeling essentiële onderdelen zijn van academisch onderwijs. We willen dat onze studenten succesvol kunnen zijn en een rol van betekenis kunnen spelen in de wereld. Daarvoor is het nodig dat studenten nadenken over wie ze zijn, hoe ze de wereld en hun rol in de maatschappij zien en hoe ze zich verhouden tot anderen. Dat vraagt om 'A Broader Mind'.

filmx

In het programma A Broader Mind for Students leren studenten maatschappelijke vraagstukken te benaderen vanuit diverse academische perspectieven. Tijdens de cursussen A Broader Mind en Community Service Learning gebruiken ze hun kennis om oplossingen te vinden voor urgente sociale kwesties en ontwikkelen ze persoonlijke vaardigheden zoals internationaal samenwerken.

Wil je meer weten? Download de flyer A Broader Mind for Students 2020-2021. Of laat je inspireren door deze korte video's van onze hoogleraren (onder 'Get inspired').


Met het A Broader Mind for Students programma geven we invulling aan de missie van de VU Amsterdam

"We nemen verantwoordelijkheid voor mensen en de aarde door op waarde gebaseerd onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht aan te bieden. We helpen studenten en professionals kennis en 'A Broader Mind' te ontwikkelen. We streven naar baanbrekend onderzoek, zowel binnen een vakgebied als interdisciplinair. Als vrije denkers met veel oog voor diversiteit, nut en compassie hebben onze studenten en medewerkers een sterke band met elkaar maar zijn ze ook volledig betrokken bij de maatschappij als geheel. Dat is de missie van de Vrije Universiteit."

Het A Broader Mind for Students programma bestaat uit drie pijlers: A Broader Mind for Students-cursus, Community Service Learning en Longitudinal Survey. Klik op de knop van jouw keuze:

ABM_banner_CourseABM_banner_CSLABM_banner_LS

ARTIKEL TH&MA HOGER ONDERWIJS

In het voorjaar van 2020 verscheen een artikel van Mirjam van Praag (voorzitter VU Amsterdam) en Nynke Rodenhuis (programmamanager A Broader Mind) in het TH&MA Hoger Onderwijs. TH&MA is een tijdschrift dat tot doel heeft managers, bestuurders en kaderleden op het gebied van hoger onderwijs in zowel Vlaanderen als Nederland te informeren over de laatste trends in het hoger onderwijs.

Lees het artikel hier >

NIEUWS


Ad Valvas, 9 december 2020: Anders leren kijken naar hetzelfde
Met het cursusprogramma A Broader Mind wil de VU studenten een ruimer blikveld meegeven. In februari begint een nieuwe ronde, weer met het motto: Niet ‘iets’ worden maar ‘iemand’. Wat gebeurt daar? Lees het artikel >

advalvas
Interview met Beatriz Gimenez: Leren is het loslaten van bekende patronen
Beatriz Gimenez is een ervaren tandheelkundige en onderzoeker gespecialiseerd in Prosthodontics met Spaanse roots. Vijf jaar geleden nam haar carrière een verassende wending door een onderwijsproject dat op haar pad kwam. Nu werkt ze bij ACTA binnen de leerlijn Academische vorming aan de onderwijsmodule A Broader Mind (ABM) waarin studenten van verschillende faculteiten samenwerken. ACTA omarmde deze unieke aanpak als één van de eerste faculteiten. Beatriz vertelt je er meer over.
Beatriz_Gimenez
Voorlichtingswebinars 5 en 18 november 2020
Op donderdag 5 november en woensdag 18 november 13.00-14.00 uur organiseren wij online voorlichtingsbijeenkomsten/webinars over de inhoud van de cursus. Bekijk het programma >
info_
Opinie: Voorkom tweede 'verloren generatie'
Woensdag 28 oktober 2020 plaatste de Volkskrant een opiniestuk van College van Bestuur-voorzitter Mirjam van Praag en hoogleraar filosofie van politiek, economie en samenleving Govert Buijs over een ‘verloren generatie’, mede veroorzaakt door corona en de economische gevolgen daarvan. Zij gaan in op de insteek van het A Broader Mind programma van de VU, en welke extra inzichten en competenties studenten binnen dit programma aangereikt krijgen om zich onderscheidend te ontwikkelen. Lees het Volkskrant-opiniestuk Voorkom tweede 'verloren generatie' >
nieuwsbericht_volkskrant_
A Broader Mind for Students online festival en certificaat ceremonie
18 juni vierden wij de uitreiking van de certificaten aan de studenten. Bekijk de film >
online_festival
152 A Broader Mind studenten geslaagd
De VU is trots op de volgende generatie A Broader Mind studenten. Wij feliciteren hen. Zij hebben doelen gesteld en behaald! Bekijk het felicitatiefilmpje van Vinod die de 152 geslaagden toesprak te horen tijdens het afsluitende A Broader Mind festival op 18 juni. 
felicitatie_rector
Thijs Biersteker eerste ‘A Broader Mind Fellow’
Klimaatkunstenaar Thijs Biersteker is recentelijk aangesteld als de eerste VUVereniging A Broader Mind fellow. Het fellowship wordt ondersteund door de VUVereniging. Biersteker daagt studenten van A Broader Mind uit om via een artistieke uiting hun academische kennis en persoonlijke ervaringen te vertalen naar een maatschappelijk relevante boodschap. Een mooi voorbeeld is zijn film over de impact van één sigarettenpeuk op het milieu. Dit sluit goed aan bij de actualiteit van de rookvrije VU Campus.

De studio van Biersteker (www.wovenstudio.io) is een duurzaam kunstatelier dat samenwerkt met wetenschappers en onderzoeksgroepen, musea en architecten om hun wetenschappelijke vindingen of feiten op een andere dan gebruikelijke manier te communiceren. Hij vertaalt wetenschappelijke en/of maatschappelijke bevindingen naar interactieve installaties die mensen raakt en in beweging brengt. Verder is Thijs een van de oprichters van de cursus Kunst, Ethiek en Empathie van de TU Delft.
thijs_biersteker

CONTACT

Heb je algemene vragen over A Broader Mind for Students, neem dan contact op met het programmateam:

Erna Klein Ikkink
h.g.kleinikkink@vu.nl
+31 (0)20 - 598 4037