Cursussen, trainingen en workshops voor studenten

Cursussen, trainingen en workshops zijn er in diverse soorten en maten:

  • Bij Centrale Studentbegeleiding volg je trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, om beter te kunnen studeren of op het gebied van functiebeperking. Denk bijvoorbeeld aan omgaan met uitstelgedrag, een assertiviteitstraing, mindfulness of de studieversnellingsgroep. Voor de meeste trainingen geldt een laag studententarief. Bekijk het overzicht van de trainingen op VUnet (inloggen met je VUnet-ID).
  • Op de Griffioen kun je terecht voor ruim zeventig verschillende cursussen en workshops. Van edelsmeden tot meditatie, van schilderen tot percussie. De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk, maar studenten betalen minder dan niet-studenten.
  • HOVO Amsterdam biedt jaarlijks zo'n 100 cursussen en collegereeksen aan op het gebied van kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, exacte vakken en meer. De cursussen zijn van een algemeen academisch niveau en zijn toegankelijk voor iedereen vanaf vijftig jaar. Cursussen duren circa vier tot tien weken en vinden plaats in het voorjaar, de zomer en het najaar.


Talencursussen

Talencursus Als je gaat studeren is je taalniveau van groot belang. Bij het Taalloket kun je terecht om je taalniveau te verbeteren met academische taalcursussen in het Engels of het Nederlands. Ook is het Taalloket het adres voor de TOEFL ITP, om je beheersing van het Engels aan te tonen. Bij het Taalloket vind je bovendien alle informatie over de verplichte taaltoets Nederlands of Engels van de VU.

Wil je wetenschappelijker op de zaken in gaan, dan kun je de minoren van de Faculteit der Geesteswetenschappen eens bekijken. Wellicht zit er iets voor je tussen waarmee je je vrije keuzeruimte kunt invullen. Ook voor Spaans kun je bij de Faculteit der Geesteswetenschappen  terecht. Mocht het daar niet lukken, probeer het dan bij de UvA.

Voor andere talen en/of gewonere cursussen (lager tempo, alleen spreekvaardigheid, etc.) kun je terecht bij de Volksuniversiteit: goede cursussen voor een redelijke prijs. Ze zitten door het hele land en hebben onder andere vestigingen in Amsterdam en in Amstelveen.

En waar spreken ze beter vreemde talen dan in het buitenland? Als je weg gaat via Erasmus, dan kun je vooraf aan je verblijf een talencursus doen (als het een kleine taal is) via het EILC-programma. Kijk voor meer informatie over studeren in het buitenland op de pagina's van Bureau Internationalisering.

Cursussen bij de UB

De Universiteitsbibliotheek verzorgt allerlei gratis cursussen en trainingen rond informatievaardigheden voor studenten. Zo kun je workshops volgen over het zoeken/vinden van wetenschappelijke literatuur of het gebruik van de verschillende tools (software). Ook biedt de UB webcursussen over dit onderwerp aan, voor zowel beginners als gevorderden. De cursussen zijn geschikt voor zelfstudie.