Aanbod voor docenten

Avondcursus Nederlands als tweede taal: Nederlands voor werk en studie 
Omvang: 16 x 2,5 uur 
Duur: 8 weken 
Met de avondcursus “Nederlands voor Werk en Studie” breng je je beheersing van Nederlands op een hoger niveau, van absoluut beginnersniveau tot CEFR B2. Je kunt zelf kiezen hoeveel cursussen je wilt volgen en welk niveau je uiteindelijk wilt behalen. 

Avondcursus Nederlands als tweede taal: Nederlands voor werk en studie Sprint 
Omvang: 16 x 2,5 uur 
Duur: 8 weken 
Is je moedertaal Duits, Deens, Zweeds, Noors of Afrikaans? Dan kun je de snelle variant van de avondcursus  “Nederlands voor Werk en Studie” doen. Je leert dan binnen 8 weken de  Nederlandse taal van absoluut beginnersniveau tot CEFR-niveau A2, of van A2 naar B1. 

Coaching Nederlands begrijpen in de medezeggenschap
Omvang: 10 x 1 uur plus zelfstudie  
Duur: 26 weken  
Ben je actief in de medezeggenschap? Wil je je Nederlandssprekende collega’s beter kunnen volgen en Nederlandstalige stukken beter begrijpen? Doe dan  de cursus Nederlands Begrijpen in de Medezeggenschap (NBM). Je krijgt een half jaar lang elke twee weken individuele coaching van een ervaren docent. Daarnaast krijg je persoonlijke feedback op de oefeningen die je gemaakt hebt in de zelfstudiemodules op maat. Niveau: vanaf B1.

Presenteren 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In de privécursus Presenteren leer je je boodschap ontspannen, boeiend en overtuigend over te brengen. Je ontdekt hoe je om kunt gaan met spanning en hoe je zelfverzekerd overkomt. Je krijgt vaardigheden mee om de aandacht van je publiek vast te houden en adequaat te reageren op vragen. Na de training ziet je publiek een spreker met zelfvertrouwen, die een helder gestructureerd verhaal brengt. 

Professioneel Nederlands 
Omvang: 16 x 2,5 uur 
Duur: 16 weken 
Beheers je het Nederlands al vrij goed? Dan kun je met deze cursus je (academische) vaardigheden  in bijvoorbeeld het schrijven van formele brieven, essays, betogen of werkstukken of het houden van een presentatie naar een hoger niveau brengen.

Zaterdagcursus Nederlands als tweede taal: Alledaags Nederlands  
Omvang: 8 x 3 uur  
Duur: 8 weken  
Een praktische, semi-intensieve taalcursus waarbij je leert om in het dagelijks leven Nederlands te spreken. Binnen 4 maanden leer je de basis van de Nederlandse taal (CEFR niveau A2). “Alledaags Nederlands” is een e-learning cursus waarbij je maar één les per week hebt. Je oefent veel thuis en online.  

Advanced academic writing for academic staff
Omvang: 5 x 3 uur
Duur: 2 weken
In deze cursus werk je met je eigen teksten. Je krijgt uitgebreid feedback op je geschreven wetenschappelijk taalgebruik in het Engels en je leert nieuwe mogelijkheden om complexe ideeën in goed gestructureerde Engelse zinnen te verwoorden, waardoor je gevarieerder kunt schrijven. 

College geven in het Engels 
Omvang: 8 x 2,5 uur 
Duur: 8 - 10 weken 
De volledige cursus Lecturing in English behandelt alle aspecten van soepel en gevarieerd lesgeven in het Engels. Je verbetert bijvoorbeeld je zinsbouw en uitspraak, maar leert ook in het Engels een discussie leiden en je verhaal nuanceren. 

Correcting student texts
Omvang: 3 x 3 uur
Duur: In overleg
Een workshop bedoeld voor docenten die in het Engels college geven en graag feedback willen geven op het taalgebruik in werkstukken en scripties. Je frist je eigen kennis van de Engelse grammatica op, en leert te werken met het feedbacksysteem English Language Support online (ELS-online), waarmee fouten in de tekst van de student direct gelinkt kunnen worden aan de relevante pagina van een feedbackwebsite. 

Engels voor werkgroepbegeleiders 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 2 - 4 weken 
In deze cursus leren beginnende tutoren - soms zelf nog in de masterfase - hoe zij hun Engelstalige practica aanpakken met correct én gevarieerd Engels. Aan de hand van een groot aantal stock phrases, beleefdheidsvormen en vocabulairetips leren ze zich helder en zorgvuldig uitdrukken tegenover de studenten. 

English Pronunciation workshop (advanced)
Omvang: 2 x 1 uur
Duur: In overleg, vanaf januari
Zit je al op C1-niveau maar wil je je uitspraak van het Engels een niveau hoger brengen? Deze module helpt je met op maat gesneden opdrachten en oefeningen naar niveau C2 te groeien. 

Feedback geven in het Engels 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
Tijdens deze cursus, die je privé of met een groepje collega's kunt volgen, ontwikkel je het repertoire waarmee je studenten mondelinge en schriftelijke feedback in het Engels kunt geven - en wel met dezelfde duidelijkheid, zorgvuldigheid én toon als wanneer je die in hun eigen taal zou geven. 

Fluency and pronunciation 
Omvang: 2 x 2,5 uur 
Duur: 2 - 3 weken 
Gaat Engels spreken je goed af, maar mag het wel iets natuurlijker klinken? Met de module Fluency and pronunciation kun je de puntjes op de i zetten. In deze module oefen je heel gericht met bepaalde uitspraakverschillen en overgangen, waardoor er steeds minder overblijft van de bekende Nederlandse klanken. 

Grammar and vocabulary
Omvang: 2 x 2,5 uur
Duur: 2 - 3 weken
De module Grammar and vocabulary is bedoeld om je kennis van de Engelse grammatica op te poetsen. En vooral om deze correct te leren gebruiken in jouw dagelijkse werk. Dit combineren we met tools voor je  Engelse woordenschat: hoe blijf je deze zelf bijhouden en vergroten? 

Presenting 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In deze privécursus draait het om informatie helder, overzichtelijk en correct presenteren in het Engels. Je vergroot je spreekgemak (fluency), werkt aan het structureren van je Engelse presentatie en frist je grammatica op. De training Presenting geeft je handvatten om gemakkelijker in het Engels jouw verhaal te presenteren aan een groep.

Tutorial Academic writing in English: beyond C1 
Omvang: flexibel 
Duur: In overleg 
Dit tutorial helpt u om vanuit een C1-niveau door te groeien naar een C2-niveau voor uw schrijfvaardigheid Engels. Uw tutor analyseert uw academische teksten en maakt samen met u een plan om te werken aan die aspecten die nog niet op C2-niveau zitten. Werksessies worden afgewisseld met analyse- en redigeeroefeningen.

Tutorial Fluency (advanced) 
Omvang: 2 x 30 minuten en zelfwerkzaamheid 
Duur: In overleg  
Een tutorial bestemd voor medewerkers die het Engels al behoorlijk vloeiend spreken, maar willen doorgroeien naar fluency op een echt goed niveau (C2). Aan de hand van bewustwording, feedback en een op maat gesneden pakket van oefeningen leert u in eigen tijd en tempo (nog) vloeiender uit uw woorden te komen in het Engels.   

Questions and discussions
Omvang: 2 x 2,5 uur
Duur: 2 - 3 weken
Met de module Questions and discussions verbreed je je discussierepertoire in het Engels. Je leert een discussie starten en begeleiden met het daarbij passende vocabulaire, en leert met nuance en variatie te reageren op vragen van je studenten.

Taalvaardigheidstoets Engels voor docenten
Omvang: 1 x 0,5 uur
Duur: 1 dagdeel
De VU stelt kwaliteitseisen aan het Engels van docenten die (ook) in het Engels lesgeven: zij moeten het Engels beheersen op niveau C1 van het Europees Referentiekader (CEF). De taalvaardigheidstoets Engels is bedoeld voor docenten die lesgeven aan Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs.