Aanbod voor Ondersteunend Personeel (OBP)

Avondcursus Nederlands als tweede taal: Nederlands voor werk en studie  
Omvang: 16 x 2,5 uur  
Duur: 8 weken  
Met de avondcursus “Nederlands voor Werk en Studie” breng je je beheersing van Nederlands op een hoger niveau, van absoluut beginnersniveau tot CEFR B2. Je kunt zelf kiezen hoeveel cursussen je wilt volgen en welk niveau je uiteindelijk wilt behalen.  

Avondcursus Nederlands als tweede taal: Nederlands voor werk en studie Sprint
Omvang: 16 x 2,5 uur
Duur: 8 weken
Is je moedertaal Duits, Deens, Zweeds, Noors of Afrikaans? Dan kun je de snelle variant van de avondcursus  “Nederlands voor Werk en Studie” doen. Je leert dan binnen 8 weken de  Nederlandse taal van absoluut beginnersniveau tot CEFR-niveau A2, of van A2 naar B1.

Begrijpelijk schrijven (B1) 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 1 dag 
In de cursus Begrijpelijk schrijven werk je aan je eigen teksten met een handige checklist voor taalniveau B1. Dat kunnen e-mails zijn, maar bijvoorbeeld ook webteksten of informatieve teksten. Je leert hoe je glasheldere teksten schrijft voor brede doelgroepen: klantgericht, prettig leesbaar, in begrijpelijke taal. 

Beleid schrijven met impact 
Omvang: 4 x 3 uur 
Duur: 2 - 3 weken 
In deze cursus leer je beleidsteksten schrijven die succesvol bijdragen aan beleidsvorming, waar je ook zit in het beleidsproces. Ontwikkel de tekst die jouw beleidsinformatie of beleidsvoorstel perfect ondersteunt: een beleidsstuk dat ook kritische lezers informeert en overtuigt. Een beleidstekst met impact. 

Coaching Nederlands begrijpen in de medezeggenschap 
Omvang: 10 x 1 uur plus studie 
Duur: 26 weken 
Ben je actief in de medezeggenschap? Wil je je Nederlandssprekende collega’s beter kunnen volgen en Nederlandstalige stukken beter begrijpen? Doe dan  de cursus Nederlands Begrijpen in de Medezeggenschap (NBM). Je krijgt een half jaar lang elke twee weken individuele coaching van een ervaren docent. Daarnaast krijg je persoonlijke feedback op de oefeningen die je gemaakt hebt in de zelfstudiemodules op maat. Niveau: vanaf B1.

Commercieel en creatief schrijven 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 1 dag 
In de cursus creatief schrijven leer je commercieel en creatief schrijven voor zakelijke toepassingen: schrijf wervende offertes, onweerstaanbare marketingteksten, productteksten of projectvoorstellen. Je werkt aan je eigen teksten, voert praktische creatieve schrijfopdrachten uit en krijgt gerichte feedback van de trainer en je medecursisten op jouw teksten. 

Correct Nederlands 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 1 dag 
De cursus Correct Nederlands helpt je om je communicatie te verbeteren. Handig voor in een zakelijke omgeving, maar ook privé. In deze praktische cursus leer je foutloos Nederlands schrijven: herken struikelblokken en voorkom veelgemaakte fouten. Correct Nederlands is een brede algemene cursus om jouw Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren. 

Copywriting 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 1 dag 
In deze zakelijke schrijftraining wordt theorie gecombineerd met praktijk. De theorie bestaat uit handige checklists en verder is deze cursus vooral doen, doen en nog eens doen. Je schrijft én verbetert eigen teksten tijdens de training. Zo ontdek je hoe je jouw commerciële tekst kunt laten sprankelen en scoren! 

Heldere rapporten schrijven 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
De cursus Heldere rapporten schrijven stelt de lezer centraal. Natuurlijk wil jij informatie zenden, maar het is veel belangrijker hoe die informatie wordt ontvangen. Uiteindelijk zijn de meest heldere rapporten de rapporten die voor de lezer zijn ontworpen. Hoe je dit doet leer je in de cursus Heldere rapporten schrijven. 

Klantvriendelijk telefoneren 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
Je leert in deze cursus telefoneren op een professionele manier: je wordt je bewust van je empathisch vermogen en leert handige gesprekstechnieken. Ook leer je het gesprek te sturen door goed te luisteren en passend te reageren. Verder is er aandacht voor woordkeus (complexe zaken begrijpelijk verwoorden) en komt je juridische bewegingsruimte aan bod. 

Omgaan met de media 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In de training Omgaan met de media doe je, privé of met een groepje collega's, vaardigheden op om slim met de pers om te gaan. Na de mediatraining voel je je zekerder: je hebt een uitgebreid repertoire om je verhaal overtuigend te brengen, je weet hoe je omgaat met verschillende soorten vragen en bent ook goed voorbereid om lastige vragen te beantwoorden. 

Onlinecursus spelling
Omvang: 4 -6 weken 
Duur: Tot 12 weken
In de online spellingcursus leer je op een prettige en laagdrempelige manier alles over de belangrijkste Nederlandse spellingonderwerpen. Denk aan werkwoordspelling (gebeurd/gebeurt), Engelse werkwoorden, hoofdletters en kleine letters, 'aan elkaar of los' en afkortingen. 

Presenteren 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In de (privé)cursus Presenteren van het Taalcentrum-VU leer je je boodschap ontspannen, gestructureerd en overtuigend over te brengen. Je ontdekt hoe je om kunt gaan met spanning en hoe je zelfverzekerd overkomt. Je krijgt vaardigheden mee om de aandacht van je publiek vast te houden en adequaat te reageren op vragen. Word een spreker met zelfvertrouwen en een helder verhaal. 

Professioneel Nederlands 
Omvang: 16 x 2,5 uur 
Duur: 16 weken 
Beheers je het Nederlands al vrij goed? Dan kun je met deze cursus je (academische) vaardigheden  in bijvoorbeeld het schrijven van formele brieven, essays, betogen of werkstukken of het houden van een presentatie naar een hoger niveau brengen.

Redigeren 
Omvang: 2 x 3 uur 
Duur: 1 dag 
In deze cursus Redigeren ontdek je wat er allemaal komt kijken bij tekstredactie en vergroot je je redactievaardigheden. Je leert hoe je teksten van anderen doelgericht beoordeelt en verbetert. Je leert te bepalen waar je op moet letten, wat de belangrijkste ingrepen zijn, wanneer een tekst beter kan, en wanneer een tekst geschikt is om te plaatsen. 

Schrijven voor het web
Omvang: 2 x 3 uur
Duur: 1 dag
Tijdens de cursus Schrijven voor het web ga je actief aan de slag. Je schrijft teksten, oefent in webredactie en in SEO schrijven, en krijgt direct feedback. Het resultaat: webteksten die de aandacht van de lezer opeisen en vasthouden. Niet alleen kort en bondig, maar ook aantrekkelijk, aansprekend en goed vindbaar.

Zakelijk bloggen
Omvang: In overleg
Duur: In overleg
Zakelijk bloggen is een praktische blogcursus waarin je leert om aantrekkelijke blogs te schrijven voor je eigen bedrijfsblog. De cursus behandelt de theorie, maar biedt ook veel ruimte om zelf te oefenen. Zo ontwikkel je de vaardigheden die je helpen bij het vullen van je bedrijfsblog.

Zaterdagcursus Nederlands als tweede taal: Alledaags Nederlands  
Omvang: 8 x 3 uur  
Duur: 8 weken  
Een praktische, semi-intensieve taalcursus waarbij je leert om in het dagelijks leven Nederlands te spreken. Binnen 4 maanden leer je de basis van de Nederlandse taal (CEFR niveau A2). “Alledaags Nederlands” is een e-learning cursus waarbij je maar één les per week hebt. Je oefent veel thuis en online.  

Beleidsteksten schrijven in het Engels 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In deze cursus leer je beleidsteksten schrijven die succesvol bijdragen aan beleidsvorming, waar je ook zit in het beleidsproces. Ontwikkel de tekst die jouw beleidsinformatie of beleidsvoorstel perfect ondersteunt: een beleidsstuk dat ook kritische lezers informeert en overtuigt. Een beleidstekst met impact. 

Engels voor beginners A1-A2+ 
Omvang: 15 x 2 uur 
Duur: 15 weken 
In de cursus Engels voor beginners is er aandacht voor spreken en luisteren in het Engels om zo je vertrouwen in het Engels op te bouwen. Je leert nieuwe vocabulaire, zodat je het geleerde direct in jouw dagelijkse praktijk kan toepassen. 

Engels voor gevorderden C1-C1+ 
Omvang: 15 x 2 uur 
Duur: 15 weken 
In de taalcursus Engels voor gevorderden verbreed je je kennis van het Engels. Je perfectioneert je uitspraak, vergroot je vocabulaire en leert hoe je actief kan participeren in ingewikkelde gesprekken. 

Notuleren in het Engels 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In deze cursus Notuleren leer je hoe je gestructureerd en lezergericht kunt notuleren. Je krijgt praktische tips die je werkzaamheden voor, tijdens en na een vergadering eenvoudiger maken. We gaan ook in op praktische hulpmiddelen bij het notuleren: denk aan mindmaps, aan notuleren op laptop of tablet, maar natuurlijk ook aan notuleren op papier. 

Taalcursus Engels B1 
Omvang: 15 x 2 uur 
Duur: 15 weken 
In de taalcursus Engels ontwikkel je je kennis van het Engels naar een B1 niveau. De focus ligt op spreken en luisteren en het vergroten van je vocabulaire. 

Taalcursus Engels B2 
Omvang: 15 x 2 uur 
Duur: 15 weken 
In de taalcursus Engels ontwikkel je je kennis van het Engels naar een B2 niveau. De focus ligt op spreken en luisteren en het vergroten van je vocabulaire. 

Zakelijk Engels
Omvang: 4 x 3 uur
Duur: 2 - 3 weken
De tweedaagse training Zakelijk Engels is een interactieve training waarbij je veel zelf aan de slag gaat. Alle vaardigheden komen voorbij: schrijven, spreken, luisteren en lezen. Ook besteden we aandacht aan culturele verschillen, Dunglish, woordenschat en grammatica. 

Zakelijk Engels: E-mailen en telefoneren 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
In de module Zakelijk Engels: E-mailen en telefoneren besteden we aandacht aan de beleefdheidsvormen van het Engels en hoe je rekening houdt met culturele verschillen. Daarnaast werk je aan je spreek- en schrijfvaardigheid en behandelen we veelgemaakte fouten. 

Zakelijk Engels: Netwerken 
Omvang: In overleg 
Duur: In overleg 
De module Zakelijk Engels: Netwerken is een combinatie van slimme Engelse gesprekstips en oefenen met small talk. Na afloop van deze cursus communiceer je op professionele wijze met jouw internationale zakenpartners en Engelstalige collega’s. Je hebt een uitgebreidere woordenschat, kent de do’s en don’ts van netwerken en small talk en bent flexibeler in Engelse gesprekssituaties. 

Zakelijk Engels: Presenteren
Omvang: In overleg
Duur: In overleg
In deze cursus draait het om informatie helder, overzichtelijk en correct te presenteren in het Engels. Je vergroot je spreekgemak (fluency), werkt aan het structureren van je Engelse presentatie en frist je grammaticaregels op. De training Zakelijk Engels: Presenteren geeft je handvatten om gemakkelijker in het Engels jouw verhaal te presenteren aan een groep.

Zakelijk Engels: Uitspraak
Omvang: In overleg
Duur: In overleg
Tijdens de cursus Engelse uitspraak ga je actief aan de slag met je uitspraak, samen met andere cursisten. Je focust op de belangrijkste uitspraakproblemen aan de hand van voorbeelden. Door zelf aan de slag te gaan, herken je op welke onderdelen jij je Engelse uitspraak nog kunt verbeteren. Ook geven we je handige tips and tricks om jouw Engelse spreekvaardigheid te optimaliseren. 


Zakelijk Engels: Vergadering en discussie
Omvang: In overleg
Duur: In overleg
In de module Zakelijk Engels: Vergadering en discussie leer je in het Engels stelling nemen, reageren en nuanceren. Je krijgt het talige gereedschap dat je daarvoor nodig hebt en oefent met o.a. rollenspellen, zodat je voortaan met vertrouwen deelneemt aan Engelstalige vergaderingen.