Studentenvoorzieningen

ICT-services voor studenten

De VU biedt studenten diverse moderne ICT-services, zoals een volledig draadloos netwerk op de campus, internetwerkplekken, een digitale leeromgeving en goedkope softwarelicenties.

Bibliotheek, mediatheek en boekhandel

Bij de Universiteitsbibliotheek (UB) kun je de meest uiteenlopende uitgaven elektronisch of op schrift raadplegen voor je studie. Voor VU-studenten geldt de VU-chipkaart als UBVU-lenerspas.

De mediatheek van het Audio Visueel Centrum (AVC) beschikt over meer dan vierduizend wetenschappelijke video’s om direct te kunnen afspelen en bekijken. Dagelijks worden actuele wetenschappelijke tv-programma’s, documentaires, nieuwsuitzendingen en speelfilms opgenomen.

In de VU-boekhandel vind je algemene boeken en wetenschappelijke boeken voor je studie. De boekhandel is gespecialiseerd in: Economie, Finance, Rechten, Theologie, Filosofie en Geneeskunde.

Studeren met een functiebeperking

De VU vindt het belangrijk dat studenten met een functiebeperking goed begeleid worden. De studieadviseur van de opleiding waar je belangstelling naar uitgaat kan je informeren over de voorzieningen. Meer informatie over studeren met en functiebeperking vind je hier.

Students-4-Students@VU

Studiemaatje nodig? Een studiemaatje kan helpen als het moeilijk is de draai op de VU te vinden of als het alleen even niet lukt. Kijk voor meer informatie op Students-4-Students@VU.

Facilitaire Campus Organisatie

Bij onze servicedesk kun terecht voor het reserveren van zalen en andere voorzieningen, en voor het organiseren van activiteiten in openbare ruimten. Je kunt hier ook terecht voor alle vragen over facilitaire zaken op de VU.

Eten en drinken

Op de VU-campus zijn restaurants gevestigd waar je kunt lunchen en/of warm kunt eten. Ook zijn er meerdere koffiecorners te vinden. Op het campusplein staat Grand Café The Basket. Hier kun je terecht voor maaltijden maar ook borrels, debatten of live-muziek. Verder aan het campusplein koffiebar Doppio Espresso en een Spar University supermarkt voor je dagelijkse boodschappen.

Gezondheid en veiligheid

Voor vragen over RSI en andere zaken die betrekking hebben op gezondheid en studeren onder veilige omstandigheden, kun je terecht bij de dienst Arbo en Milieu.
E-mail: arbo-en-milieu@dienst.vu.nl

Fietsen

Rondom de VU gebouwen staan openbare fietsenrekken en aparte parkeervakken voor brommers en motoren. Lekke band? Je vindt een fietsenmaker in de kelder van Amsterdam UMC - locatie VUmc.

Kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf KinderRijk Boechorststraat verzorgt de opvang van kinderen van personeelsleden en studenten van de VU. Studenten zonder inkomsten uit arbeid kunnen een aanvraag voor een tegemoetkoming in de kosten indienen bij de sociale dienst van hun gemeente.

Botanische Tuin Zuidas

Even achter je laptop vandaan? Loop dan eens de frisse, groene tuin en kassen van de Botanische Tuin Zuidas binnen. Tijdens werkdagen gratis toegankelijk. In de zomer is de botanische tuin ook op zaterdag geopend.

Hulp bij studievertraging

Als je aan de VU komt studeren en je loopt – om wat voor reden dan ook – studievertraging op, dan biedt de VU jou een vangnet aan. Verkeerde studiekeuze, ziekte, stress, rouwverwerking,  functiebeperking of zwangerschap: dit soort problemen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert en je studie in de knel komt. Dan kun je aankloppen bij onder meer de studieadviseur, de studentendecanen of de studentenpsychologen. Eventueel kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Meer informatie over hulp bij studievertraging

Loopbaanbegeleiding

Studenten die hulp zoeken bij studiekeuze kunnen gebruikmaken van verschillende opdrachten. De resultaten kunnen zij bespreken met studiebegeleiders, ouders of studiegenoten. Voor loopbaanvragen kunnen studenten gebruikmaken van het VU Online Caree Centre (hiervoor moet je student zijn aan de VU en inloggen met een VUnet-ID). Studenten kunnen zelfstandig de aangeboden tools gebruiken waarmee zij zich kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt. 

Studeren & kinderen

Wil je studeren aan de VU en ben je vader of moeder of verwacht je een kindje? Dan vind je het misschien fijn om in contact te komen met andere studerende ouders van de VU. Studeren & kinderen is er om jou te adviseren, te steunen en te motiveren. Je kunt contact opnemen via: Studerende Ouders VU Facebookgroep of mail naar studentendecanen.soz@vu.nl

Ondernemen tijdens je studie

Leren ondernemen of een bedrijf starten tijdens je studie? Start met ondernemen bij het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Volg een minor of master entrepreneurship, ontdek de ondernemer in jezelf tijdens Let’s get Started in mei, werk in één week je idee uit tot een businessplan in de Summerschool Ondernemerschap en sluit je aan bij ACE Connect: events en community van en voor ondernemende studenten.