Wonen in Amsterdam

Amsterdam

Er zijn anno 2019 ambitieuze plannen om het aantal studentenkamers in Amsterdam en de omliggende gemeentes fors uit te breiden, maar voorlopig blijft het vinden van een kamer een lastige zaak.

Room.nl
Veel VU-studenten wonen op campus Uilenstede in Amstelveen. Deze kamers worden beheerd door DUWO. Om voor deze kamers in aanmerking te komen moet je ingeschreven staan bij www.room.nl

Hoe snel je in aanmerking komt is afhankelijk van de duur van de inschrijving bij room.nl

DUWO beheert ook de Spinozacampus in Zuid-oost en studentenkamers in Nieuw-West.

Studentenwoningweb.nl
Je kunt je ook inschrijven bij www.studentenwoningweb.nl

Je kunt via deze website reageren op kamers van De Key en Ymere. Hoe snel je in aanmerking komt is afhankelijk van de duur van de inschrijving bij studentenwoningweb.nl

Our Campus Diemen
Campus Diemen ligt naast station Diemen zuid en is een campus naar Amerikaans model met 900 appartementen. Ook hier is een wachtlijst.

Hotel Casa
Hotel Casa, vlakbij het Amstelstation, heeft ook studentenkamers. Je kunt je daarvoor bij Hotel Casa zelf inschrijven, de wachttijd is een aantal maanden tot een jaar. In de zomerperiode moet je je kamer verlaten.

Student Hotel, Student Experience, Holland2stay
Het Student Hotel in Amsterdam heeft twee vestigingen (Wibautstraat en Jan van Galenstraat); zij bieden gemeubileerde kamers tegen een relatief hoge huur.

The Student Experience heeft verschillende vestigingen in Amsterdam en biedt gemeubileerde kamers aan tegen een relatief hoge huur. The Student Experience werkt niet met een wachtlijst, maar heeft een app. Degene die bij het vrijkomen van een kamer het snelst de procedure heeft doorlopen krijgt de kamer.

Holland2stay biedt appartementen aan op 3 locaties in Amsterdam.

Amsterdam heeft een groot aantal projecten met gemengde huisvesting (bijvoorbeeld studenten en jonge statushouders). Bekend voorbeeld hiervan is het project Riekerhaven. Alle projecten zijn hier te vinden.

Project Vooruit
Project Vooruit is een participatieproject waarbij jaarlijks meer dan 70 studenten van de VU en de Uva in ruil voor woonruimte 10 uur per week maatschappelijk werk doen in de wijk waar ze wonen. De studenten werken in 9 wijken in Amsterdam: de Kolenkitbuurt, Laan van Spartaan, Geuzenveld, Osdorp de Punt, Osdorp de Reimerswaalbuurt, Slotermeer-Oost, Slotermeer-West, Slotervaart en de Molenwijk.

Kamers bij particulieren
Amsterdam probeert woningdelen tegen te gaan en dat betekent dat het lastig geworden is om een kamer bij particulieren te vinden. Het is belangrijk om te onderzoeken of een particuliere huisbaas betrouwbaar is en of je je op dat adres mag inschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie. Er zijn ook bemiddelingsbureaus voor kamers bij particulieren:

Antikraak
Het is ook mogelijk om te kijken of je anti-kraak zou kunnen wonen:

Woningnet
Wanneer je van plan bent om na je studie in Amsterdam te blijven wonen is het raadzaam om je in te schrijven bij Woningnet. Op deze manier kun je in aanmerking komen voor een huis in de sociale huursector.

Huurwoningen
Op de website huurwoningen.nl vind je kamers en woningen in en rondom Amsterdam.

Ernstige Huisvestingsproblematiek
In sommige gevallen bestaat er de mogelijkheid om een beroep te doen op de urgentieregeling van de studentendecanen.