O|2 Labgebouw

Bezoekadres

De Boelelaan 1108
1081 HZ Amsterdam

Receptie: 06 52440359

Het O|2 Labgebouw is een van de eerste gebouwen in academisch Nederland dat is ontwikkeld voor het onderzoeksthema Human Life Sciences. Hier werken wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC aan maatschappelijke vraagstukken in een mix van fundamenteel en toegepast bèta-medisch onderzoek, waar huidige en komende generaties profijt van zullen hebben, zoals Tuberculose en Alzheimeronderzoek. In het gebouw zijn biochemische labs, synthese labs, een radionucliden lab en een ML-III lab aanwezig. Hier wordt onder andere onderzoek gedaan naar de resistentie van bacteriën.

Het gebouw is 33.000m2 groot en is ontworpen door EGM Architecten. De laboratoria hebben een hoge mate van flexibiliteit. De koeling geschiedt met water uit de Nieuwe Meer en de overige energie komt van het Energiecentrum VU/VUmc. Het gebouw heeft een groen sedumdak, wat water opneemt en isolerend werkt. Het pand heeft door de constructie veel binnenvallend daglicht en dit geeft besparing op kunstmatige verlichting.

Wat gebeurt er in het O|2 Labgebouw (PDF)

Bouwbedrijf JP van Eesteren was benieuwd naar de ervaringen van een gebruiker van het O|2 Labgebouw. Zij interviewden in december 2020 Joen Luirink, groepsleider van de afdeling Moleculaire Microbiologie. Lees het artikel.

Science café

Op de begane grond van het O|2 Labgebouw bevindt zich het Science Café. Hier kun je gezellig ontbijten, lunchen, (net)werken, maar uiteraard ook een kop koffie en diverse kruidentheeën halen. Er is een ‘pop-up’- ruimte waar je als student je practicum kunt bespreken en voorbereiden en waar presentaties gegeven kunnen worden. Dit is ook de plek voor een informele borrel en gezamenlijk activiteiten, geïnitieerd door het ‘O|2 Community team’. In het Eat Meet Work gedeelte kun je ontmoeten, seminars geven, overleggen, maar ook lunchen en borrelen. 

Science_cafe