Veilig inloggen in twee stappen

Vanaf 25 mei 2018 is er een nieuwe privacywet van kracht. Deze nieuwe Europese wetgeving zorgt onder meer voor een versterking en uitbreiding van privacyrechten en meer verantwoordelijkheid voor organisaties om aan deze wet te voldoen. Ook de VU krijgt hier dus mee te maken.

Extra digitale identificatie

Als je werkt op de VU maak je gebruik van digitale toepassingen waarin je persoonlijke en gevoelige informatie opslaat of deelt met collega's. Denk bijvoorbeeld aan informatie in de berichten die in je webmail zijn opgeslagen. De VU wil daarom graag weten dat jij degene bent die inlogt, en niet dat iemand anders zich als jou voordoet. Andersom wil je als medewerkers weten dat jouw privacy op de VU extra goed geborgd is.

Voor een aantal digitale toepassingen gaat de VU daarom (in eerste instantie) voor medewerkers een extra veiligheidsstap inbouwen. Na inloggen met je VUnetID en wachtwoord, word je straks ook gevraagd om je digitaal te identificeren via een app op de smartphone of via een usb-sleutel die in je computer past. De extra veiligheidsstap zal als eerste gaan gelden voor het inloggen op webmail. De VU bekijkt op dit moment voor welke andere digitale toepassingen je in de toekomst ook in twee stappen in moet loggen.

Meer informatie lees je op VUnet.