Eerdere exposities

Twee tot drie keer per jaar organiseert de VU presentaties waarin artistiek onderzoek en wetenschappelijk onderzoek worden gecombineerd. Daarmee willen wij het publiek betrekken bij actueel onderzoek in de kunst en wetenschap. In de vorm van exposities, maar ook performances, symposia, lezingen en digitale presentaties.

Hoe maak je de zoektocht naar identiteit zichtbaar en bespreekbaar?
In de expositie 'What about me' en een debat over de rol van het lichaam in de bepaling van identiteit, wilde de VU de soms moeilijke zoektocht naar je eigen identiteit zichtbaar en bespreekbaar maken.
Juist de studietijd is voor velen een tijd van zelfonderzoek en uitproberen. Bovendien wil de VU een universiteit zijn waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn.  What about me

Wat maakt jou tot wie je bent?
Identiteit kent verschillende aspecten, zoals religie, cultuur, gender, afkomst et cetera. Wat maakt jou tot wie je bent; wat bepaalt voor jou je identiteit? Op internet en social media lijkt identiteit vooral een constructie te zijn. Hoe maakbaar is identiteit?

De deelnemende kunstenaars waren: Sara Blokland, Risk Hazekamp, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, L.A. Raeven, Pieter Verhoeff over Erik van Lieshout, Willem Popelier, Get Me.

Bekijk het filmpje:

Annabel Howland voor bij expoIn de zomer van 2018 was in de hal van het VU Hoofdgebouw het kunstwerk Producers-Parasites-Host van Annabel Howland te zien en te horen. Howland onderzocht in haar kunstwerk de systemen en modellen die niet alleen de wetenschap maar ook de samenleving vormgeven. Het was het sluitstuk van 10 jaar artistiek onderzoek naar de verwevenheid van financiën, wetenschap en kunst, als reactie op de financiële crisis van 2008. Daarvoor interviewde Howland wetenschappers van haar generatie die waren overgestapt naar de wereld van finance. Zij verdiepte zich daarnaast in de overeenkomsten in modellen uit de biologie van hoogleraar evolutiebiologie Toby Kiers en die uit de financiële economie van hoogleraar economie Albert Menkveld. De hoogleraren namen deel aan het interdisciplinaire symposium ’10 jaar na de crisis’ van 4 oktober 2018, waar een nieuw licht op de crisis werd geworpen. De presentatie was onderdeel van de kunstroute Get Lost waarin kunstenaars reageerden op de context van de ZuidAS.
colourbombWaarom werkt kleur zo sterk op ons in? Onderzoekster Wil Uitgeest promoveerde bij de faculteit der Godgeleerdheid op onderzoek naar het fenomeen kleur met haar proefschrift: ‘Wie is er bang voor rood, geel en … blauw? Aanleiding voor de VU om de kunstenaars Steven Aalders, Karin Trenkel, Kianoosh Motallebi, Simone Hoang en Rutger de Vries uit te nodigen hun kijk op kleur te tonen in de expositie Colourbomb in de Expositieruimte van de VU.

Steven Aalders liet de contrastwerking van kleur zien. Simone Hoang toonde aan hoe kleur letterlijk ons wereldbeeld bepaalt door in het artscience lab van Natuurkunde van de VU de werkelijke huidskleuren te reconstrueren uit de eerste kleurenfilm van Kodak. Kianoosh Motallebi toonde kleuren die normaal gesproken niet zichtbaar zijn omdat bepaalde lichtfrequenties in de zonnesfeer worden geabsorbeerd.
Colourbomb voor bij expoKarin Trenkel creëerde in gouaches de kleuren die je tijdens de schemering ziet en Rutger de Vries creëerde explosies van kleur met een sprinklerinstallatie. De expositie werd 17 februari 2018 geopend met een symposium met kunstenaars en wetenschappers over de werking van kleur.
Lost scents voor bij expoIn een geurenexpositie konden bezoekers In het voorjaar van 2017 op de VU zeldzame en verloren geuren waarnemen. De tentoonstelling gaf een overzicht over manieren waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de ‘visuele’ kunst oprekken.

Geur van de maan
Birthe Leemeijer reconstrueerde de geur van een typisch Nederlands polderlandschap, die ooit zal verdwijnen. Gayil Nalls liet bezoekers met één inhalering de complete wereld opsnuiven met ‘World Sensorium’ en Sue Corke en Hagen Betzwieser creëerden zelfs de buitenaardse geur van de maan. Een samenwerking van onderzoeker Caro Verbeek (faculteit Geesteswetenschappen), conservator Wende Wallert, CLUE+ en The Graduate School, International Flavours & Fragrances en NWO.

Double Dutch combiIn 2016 was op de tentoonstelling DOUBLE DUTCH te zien. Nederlandse tweelingen (eeneiig en twee-eiig) van 3 tot 93 jaar werden op bijzondere wijze geportretteerd door fotografen Monique Eller en Bodine Koopmans. De serie toont de tweeling in de huidige moderne Nederlandse samenleving. De fotografen lieten zich in de portretten inspireren door de gelijkenis en verschillen bij tweelingen, maar ook door de onderlinge verbondenheid.

Tweelingen voor bij expoNederlands Tweelingen Register

De fotoserie kwam tot stand met hoogleraar Biologische Psychologie Dorret Boomsma en het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Het register werd opgericht aan de VU ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Er staan ruim 200.000 personen ingeschreven die deel uitmaken van een meerlingfamilie, waarvan ruim 96.000 zelf deel zijn van een meerling.