Expositie 'Kabinet der Verwondering'

kunst en curiositeiten op de Vrije Universiteit

Expositie 2 september tot 26 november 2019, op verschillende locaties op de VU Campus

Nieuwsgierigheid naar, verwondering over het nieuwe, andere of juist het alledaagse, de drang om de wereld en de natuur te doorgronden, vormt al eeuwenlang een sterke drijfveer voor kunstenaars en wetenschappers. In de Expositie, Kabinet der Verwondering hebben kunstenaars, studenten, en conservatoren, geleid door hun nieuwsgierigheid en fascinaties, kabinetten ingericht op basis van VU-collecties. Naast de eigentijdse kabinetten gaat de expositie in op zowel de geschiedenis als de actuele problematiek van het fenomeen verzamelen. 

Kunstkabinet
Op uitnodiging van de VU maakte Niek Hendrix een kunstkabinet, waarin hij nieuw werk heeft gecombineerd met objecten uit de Erfgoed collecties van de VU. Kunstenaar Raoul Deleo presenteert enkele van zijn ontdekkingen van het nog onontdekte continent, Terra Ultima. Geïnspireerd door de Erfgoed collecties van de VU zal Deleo een nieuwe ontdekkingsreis maken en nieuw werk ontwikkelen. Dat werk zal aan het einde van de tentoonstelling worden onthuld. Het werk zal worden opgenomen in de kunstcollectie van de VU.

'De Verzameling'
In de route is ook het reeds bestaande kunstwerk ‘De Verzameling’ van Jan van den Dobbelsteen opgenomen. Het kabinet dat hij reeds in 1998 voor de VU maakte, stelt de beperking van ordening en systematiek aan de kaak. Daarnaast hebben verschillende studenten eigen kabinetten ontwikkeld. Student Media, Kunst, Design en Architectuur (MKDA, VU) Isa Kuijer neemt je mee op veldwerk in het Kabinet der Natuur in de Medische bibliotheek. In het kabinet der Globalisering van Ziad Abbasov (Culturele Antropologie, VU) is het een kleine stap naar de steppes van Mongolië. Micaela Cabrita da Palma (geschiedenis, VU) toont hoe de wetenschap in de loop der eeuwen is omgegaan met de diepten van de zee en de daar wonende monsters. 

Audiotour
De audiotour, gemaakt door studenten Laura Köpping (MKDA, VU) en Ilse van der Voorn (Liberal arts & sciences, UU), brengt de objecten tot leven. In het najaar van 2019 zal er in het randprogramma met een kritische reflectie plaatsvinden op de context van verzamelen, van exotica en het koloniale verleden, tot de bedreiging van de biodiversiteit. 

Loop de route langs de kabinetten en luister naar de verhalen the golden record
In de bijna 140 jaar van haar bestaan zijn aan de Vrije Universiteit door onderzoekers zeer diverse objecten verzameld. Van planten, dieren, fossielen en mineralen tot en met middeleeuwse manuscripten, hemelglobes en de meest moderne onderzoekapparatuur. Naast de kunst-, kaarten-, erfgoed- en oude drukken collecties van de universiteitsbibliotheek zijn de onderwijscollecties van de Bètafaculteit een belangrijke bron van inspiratie voor deze expositie.

Loop de route langs de kabinetten die je in verschillende campusgebouwen vindt, luister naar de verhalen en laat je verwonderen!

Locaties:
  • Historisch kabinet, Hoofdgebouw, eerste verdieping, naast de ingang van de UB
  • Kunstkabinet, Hoofdgebouw, begane grond, schuin tegenover de studentenbalie
  • Kabinet der Globalisering, Wis- en Natuurkundegebouw, begane grond, achter de IT balie (M-vleugel)
  • De Verzameling, Wis en Natuurkundegebouw, begane grond, M- vleugel
  • Kabinet Onderwater, O2 gebouw, naast de hoofdingang op de begane grond
  • Kabinet der Natuur, Amsterdam Umc, locatie VUmc, in de Medische Bibliotheek op de begane grond.

Eerdere exposities


Afbeeldingen:
Paginabeeld - detail uit Zoïcophytus anemophorus door Raoul Deleo (2017)
Inzetbeeld -The Golden Record door Niek Hendrix (2019)