Reputatie en rankings

Vrije Universiteit Amsterdam positioneert zich sterk ten aanzien van wetenschappelijke en maatschappelijke connectie. In toonaangevende rankings behoort Vrije Universiteit Amsterdam tot de wereldtop van universiteiten. Onderstaande visualisatie (onderaan huidige pagina) geeft de positionering weer van de universiteit in de loop der tijd, voor de meest bekende internationale ranglijsten: Leiden CWTS Ranking, ARWU Shanghai Ranking, THE World University Ranking, THE Impact Ranking en de QS World University Ranking.

VU in internationale rankings

Specifiek de Impact ranking door Times Higher Education sluit aan bij de ambities die de universiteit uitdraagt, zoals beschreven in de Strategie 2020-2025, meer specifiek ten aanzien van duurzaamheid en het profielthema Science for Sustainability. In deze Impact ranking staat Vrije Universiteit Amsterdam op de 39e positie wereldwijd, gerelateerd aan de bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals (UN SDGs) in het beleid, onderwijs en onderzoek aan de Universiteit.

Internationale rankings toetsen de (inter)nationale zichtbaarheid van de universiteit. De belangrijkste doelgroep van rankings zijn internationale studenten en onderzoekers. Rankings zijn in essentie een onderwijs georiënteerd instrument, met als basis gegevens over onderzoek, onderwijs, wetenschappelijk medewerkers,  en financiën. De internationale rankings gebruiken verschillende methoden om prestaties van universiteiten te meten. Vrije Universiteit Amsterdam beschouwt de Leiden ranking, met name zoals gebaseerd op de top 10 procent wetenschappelijke publicaties (PP top10%), als de belangrijkste indicator van haar internationale positie. Dit geldt eveneens voor de Shanghai ARWU ranking. Deze twee rankings hechten opvallende waarde aan de objectieve en kwantitatieve indicatoren over de onderzoekskwaliteit van de universiteit. In het jaar 2019-2020 staat Vrije Universiteit Amsterdam in de Leiden ranking genoteerd als nummer 85 van de wereld, de nummer 30 van Europa en de nummer 5 van Nederland ten aanzien van de citatie-impact van toppublicaties op basis van PP top 10% binnen het onderzoeksgebied.

Vrije Universiteit Amsterdam (VU) 2019-2020 Internationale wetenschappelijke en maatschappelijke connectie

Positie 39 wereldwijd in de Impact ranking door Times Higher Education, gerelateerd aan de bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals (UN SDGs) in het beleid, onderwijs en Onderzoek aan de Universiteit.
Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in THE impact ranking 2019-2020
Zie ook de website van Times Higher Education Impact ranking 2019-2020
Positie 24 in de European Teaching ranking van Times Higher Education
Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in THE European teaching ranking 2019
Zie ook de website van Times Higher Education: European Teaching ranking
Positie 103 van beste universiteiten ten aanzien van academische excellentie in de Academic Ranking of World Universities (Shanghai ARWU ranking)
Zie ook het VU nieuwsbericht: VU in Shanghai ranking
Zie ook de website van Shanghai ranking: Shanghai ARWU ranking
Positie 85 ten aanzien van wetenschappelijke in Leiden ranking en positie 138 van beste universiteiten wereldwijd in de overkoepelende World university ranking van Times Higher Education
Zie ook website van: Leiden ranking en THE World university ranking, en het VU nieuwsbericht: Times Higher Education WUR

Achtergrond bij en positionering in de verschillende internationale rankings

De meest bekende internationale ranglijsten zijn The Leiden ranking, The Shanghai Ranking, The Times Higher Education World University Ranking, Times Higher Education Impact ranking en QS ranking. Deze ranglijsten geven een indruk van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek door instituten wereldwijd te beoordelen. Elke ranglijst gebruikt een andere reeks van indicatoren. Hierdoor kan de positie van elke universiteit verschillen afhankelijk van de beoordelingsmethode. De Nederlandse universiteiten zijn goed vertegenwoordigd in internationale rankings, en behoren tot de wereldtop. Een overzicht van de positionering van Nederlandse universiteiten in deze internationale rankings is te vinden via de hyperlink.