Informatie voor leerlingen

Wil je een uitdaging aangaan en jezelf verdiepen in een specifiek onderwerp? Wil je een gastcollege volgen op de universiteit? Heb je advies nodig voor je profielwerkstuk? Of ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren? Dan ben je bij het VU Pre-University College aan het goede adres! Bij het Pre-University College kan je interessante programma’s volgen die je uitdagen en een inkijkje geven op de universiteit.

Zit je in 4, 5 of 6 vwo en wil je meer weten over een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass op de VU zeker iets voor jou! Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit vier colleges op de VU. Tijdens deze colleges raak je bekend met wetenschappelijk onderzoek doen, en leer je voor je eigen onderzoek bronnen goed te gebruiken. En tijdens het laatste college ga je samen de resultaten presenteren.

Maar een Masterclass is veel meer: naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de campus. Je wordt tijdens de Masterclass begeleidt door een student - die maakt jou wegwijs op de campus en helpt jou bij het opzetten van je onderzoek. 

Hoe werkt het?

•    Is jouw school lid van het Pre-University College? Dan kun je je via jouw school aanmelden voor een Masterclass.
•    De Masterclasses vinden in twee rondes per jaar plaats: in het voor- en najaar.
•    Per ronde is er voor jou keuze uit ongeveer 11 Masterclasses over allerlei interessante thema’s.
•    Elke Masterclass bestaat uit drie of vier colleges op de VU.
•    Elk college duurt ongeveer 3 uur en verricht je in je eigen tijd onderzoek voor je presentatie.

Selectie en deelname

Wil je graag een Masterclass volgen? Meld je dan aan bij de coördinator van het Pre-University College op jouw school.

De coördinator en jouw mentor bepalen of je wordt toegelaten tot een Masterclass. Het is aan jou om ze te overtuigen! Dit kan met een video, een motivatiebrief, of iets anders – leef je uit!

Jouw motivatie moet wel altijd antwoord geven op de volgende vragen:
•    Waarom wil je deelnemen aan een Masterclass en wat denk je te leren?
•    Waarom zou je deze kans willen krijgen? Wat is je uitdaging?
•    Welke ambitie heb je? En waar ben je nieuwsgierig naar?
•    Wat zijn je zwakke en sterke punten?
•    Wat vind je maatschappelijk belangrijk?
•    Vind je het leuk om met andere leerlingen samen te werken?
•    Welke Masterclass zou je willen kiezen?

Studiebelasting
30-40 uur
Dit bestaat uit colleges (4 x 3 uur), zelfstudie/huiswerk én het inhalen van je gemiste lessen op school.

Locatie
Vrije Universiteit Amsterdam

Meer info?
puc@vu.nl
 

Zit jij in 5 vwo en ga je straks studeren? Als jouw ouders niet hebben gestudeerd aan een Nederlandse universiteit of helemaal niet hebben gestudeerd, dan mis je misschien informatie en steun van ouders, broers en zussen om de juiste studiekeuze te maken. Misschien vind je het ook lastig om je een beeld te vormen van hoe je effectief kan studeren?

Dan is het programma Be Prepared van het VU Pre-University College echt iets voor jou!

Be Prepared is een online programma dat jou helpt bij een studiekeuze die past bij jouw interesses en kwaliteiten, dat jou de vaardigheden leert om succesvol te studeren en dat je wegwijs maakt in de wereld van de universiteit. Want wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kunt is het belangrijkste om mee te nemen in je studieloopbaan.

Be Prepared vindt plaats van maandag 5 tot en met vrijdag 9 oktober, en is verspreid over vijf dagdelen: een ochtend en vier middagen.

In deze vijf dagdelen leer je:
- wat jouw talenten zijn;
- wat jouw sterktes en zwaktes zijn;
- welke valkuilen je tegen kan komen;
- hoe je alle geleerde informatie betrekt in je eigen studiekeuze traject.

Na afloop van deze training heb je niet alleen inzicht gekregen in jouw kwaliteiten, maar heb je ook de vaardigheden in handen om jouw studie zonder vertraging succesvol af te ronden.

Aanmelding
Je kunt je opgeven voor dit programma via de coördinator van jouw school.

Locatie
Be Prepared 2020 vindt volledig online plaats via de webconferencing tool Zoom.

Meer info?
puc@vu.nl

Zie hieronder een korte impressie van het programma Be Prepared van studiejaar 2018-2019.

Bij het maken van een profielwerkstuk is het natuurlijk belangrijk dat je een onderwerp hebt. Maar je moet ook weten hoe je een probleemstelling formuleert en hoe je bronnen kunt vinden waarmee je jouw probleemstelling onderbouwt. Daarbij is het heel belangrijk dat die bronnen betrouwbaar zijn. En dat blijkt nu juist soms erg lastig. Want wanneer is een bron bruikbaar én betrouwbaar?

Voor leerlingen van 5 en 6 vwo die hun profielwerkstuk moeten gaan maken, organiseert het Pre-University College twee keer per jaar het college Wetenschappelijk literatuur zoeken en gebruiken.  

Wat leer je?
De middag begint met een hoorcollege over de plaats van literatuur in wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt zoektips, live demonstraties van het zoeken naar literatuur en je leert hoe je de gevonden literatuur beoordeelt op relevantie, kwaliteit en plagiaat.

Zelf literatuur zoeken
Vervolgens ga je zelf aan de slag met het zoeken van literatuur over een door jou gekozen onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn van je profielwerkstuk. Je krijgt dan toegang tot de databank van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar je gratis allerlei informatie kunt zoeken over jouw onderwerp.

Voorproefje op de middag
Wil je je alvast een voorproefje op deze middag? Neem dan een kijkje op de LibGuide van de Universiteitsbibliotheek van de VU. Hier kom je alles te weten over goed wetenschappelijk onderzoek.

Praktische informatie    
Het college Wetenschappelijk literatuur zoeken en gebruiken wordt meerdere keren per jaar op de VU-campus georganiseerd. Aanmelden kan via de coördinator van je school.

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een masterclass of een van de andere programma’s? Kijk dan in de lijst met deelnemende scholen of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College. Staat jouw school erbij, dan kun je terecht bij de coördinator op jouw school voor meer informatie.