Academische vrijheid: de noodzaak van een veilig academisch onderdak

Academische vrijheid topbanner

Wetenschappers worden stelselmatig bedreigd vanwege hun kennis en gedachtegoed en zijn vaak het slachtoffer van religieus en etnisch geweld.

De VU biedt wetenschappers in nood tijdelijk een veilige haven door hen te laten lesgeven en onderzoek te laten doen. De VU werkt hierin nauw samen met het UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten) en is aangesloten bij het internationale netwerk Scholars at Risk. Vanaf 2009 heeft de VU onderdak geboden aan dertien wetenschappers uit Irak, Iran en Oost-Afrika met een gastverblijf bij de faculteiten Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen, Rechten, Aard- en Levenswetenschappen en Exacte Wetenschappen.

Het UAF en Scholars at Risk verzoeken de VU regelmatig om plaatsing van een bedreigde wetenschapper. De VU staat hierin niet alleen. Wereldwijd participeren inmiddels meer dan 400 hoger onderwijs instellingen in 34 landen in Scholars at Risk. In Nederland en België doen 21 universiteiten en enkele HBO-instellingen actief mee, samen goed voor 20% van de plaatsingen sinds 2015.

Op 9 en 10 april 2014 organiseerde Scholars at Risk samen met het UAF, de VU en de UvA/HvA het internationaal congres: Freedom to Think – Responsibility to Act. Het congres werd bijgewoond door ruim 150 deelnemers uit 30 landen die 69 universiteiten, ministeries en andere instellingen vertegenwoordigden.

Academische Vrijheid ondersteunt SAR’s positie m.b.t. de reisbeperkingen naar de VS.

In september 2016 is het EU-project Supporting University Communities for REfugees goedgekeurd waarin VU-ervaringen gedeeld gaan worden met 3 instellingen in Griekenland en Duitsland. Meer informatie over dit project is te vinden op de website van S.U.C.RE.

VUvereniging heeft een aanvraag gehonoreerd waardoor het mogelijk is om gedurende drie jaar 2 scholars extra op de VU te plaatsen. Meer informatie hierover komt op de website van de VUvereniging.

Steun de VU-acties voor academische vrijheid!

Het VU Kerstgeschenk 2016 bracht € 6.350 op, waarvoor hartelijk dank! Ook dit jaar is dat weer mogelijk. Doet u verder ook mee? Maak dan een bijdrage over op rekening NL47INGB 00001336 16 ten name van “Stichting Het Vrije Universiteitsfonds” onder vermelding van ‘Fonds Academische Vrijheid VU’.

Contact