Bewegingsgedrag bij de penalty

Bewegingswetenschapper John van der Kamp onderzoekt hoe mensen hun bewegingsgedrag op elkaar afstemmen, zoals bij het nemen van penalty’s. In de toekomst kan hij zijn onderzoek doen op de nieuwe voetbalvelden die op het campusterrein worden aangelegd.

penalty-onderzoek185x185.png“Bij een penalty probeert de keeper in te schatten in welke hoek de schutter gaat schieten en de schutter waar de keeper naartoe zal duiken. Wachten op de bal duurt te lang. En dus halen ze de informatie over wat de tegenstander gaat doen uit zijn bewegingen. Door proefpersonen te laten reageren op simulaties op beeldschermen, achterhalen we waarop schutter en keeper bewust of onbewust letten. In het veld gaat de interactie tussen keeper en schutter meespelen. Daarom doen we ook onderzoek op het voetbalveld.

Een keeper kan niet alleen aflezen wat de schutter gaat doen, hij kan ook proberen te beïnvloeden waar de schutter naar toe schiet. Door zijn armen naar onderen te houden lijkt hij wel 10 procent korter. Hoe groter de schutter de keeper schat, hoe verder hij bij hem vandaan schiet. En dat wil een keeper niet.

Ik ben zelf overigens geen voetballiefhebber, maar de penalty geeft boeiende antwoorden op bewegingsgedrag.

Hoewel we in Nederland slecht zijn in penalty’s nemen, is er nog weinig belangstelling voor onze uitkomsten. Terwijl je het echt kunt trainen. De faculteit Bewegingswetenschappen werkt wel samen met Ajax. Topsport is een deel van wat we doen. Als de Olympische Spelen naar Amsterdam komen in 2028 hopen we hier een nationaal topsportinstituut te hebben. Het is ideaal als je trainende topsporters en onderzoeksfaciliteiten met elkaar kunt combineren.

Over zo’n vijf jaar wordt het W&N-gebouw gesloopt en komen daar voetbalvelden te liggen. Daar kan ik dan mijn onderzoek uitvoeren. Het plan is om in de voetbalvelden meetapparatuur aan te leggen voor onze onderzoeken.”

Bron: Tentoonstelling Bouwstenen voor Kennis