Turntrainerscockpit

VU doet onderzoek tijdens WK TurnenTTCP1.jpg
De faculteit Bewegingswetenschappen van de VU en Innosport NL ontwikkelen samen de Turntrainerscockpit (TTCP).

TTCP
De TTCP wordt een instrument waarbij trainers en sporters gebruik kunnen maken van wetenschappelijke metingen en inzichten om prestaties te monitoren en te verbeteren.

WK turnen
Het WK Turnen in Rotterdam, dat zaterdag van start gaat, is een van de wedstrijden die gebruikt wordt om onderzoek te doen. Vanaf zaterdag worden alle sprongen gemeten. Er zullen drie highspeed camera’s hangen die gesynchroniseerd een sprong registeren. Een camera voor de aanloop, een voor de afzet en een voor de sprong zelf. Alle resultaten van het onderzoek kunnen worden vergeleken met het oordeel van de jury.

Optimale sprong
Het doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in welke factoren van belang zijn om een optimale sprong te maken. Dit zijn bijvoorbeeld: aanloopsnelheid, versnelling in de aanloop, hoogte van de sprong, houding op het turntoestel de pegases, baan van het lichaam tussen plank en pegases en na de pegases (het stuk waar ‘het’ moet gebeuren).

Ook zal in detail gekeken worden naar de techniek die de verschillende sporters gebruiken. De wetenschappelijke bijdrage van dit VU-Innosport project zal sporters en trainers verder helpen in hun streven bij de top tien van de wereld te gaan behoren.